Vredno a besplatno

Вредно, а бесплатно

“Нема вредност све што може да се израчуна, као што неке вредности не могу да се израчунају.”
Ово је једна од забележених мисли Човека 20. века, научника и генија, Алберта Ајнштајна.

Као и свака тачна, истинита реч она има своју тежину и велику ширину у деловању на човека. Иако је његова мисао проистекла из поља науке, она се нужно пресликава и на сам живот.

Неке, исконске вредности заиста су непроцењиве. И од њих никада не би требало одустати.

Једна од идеја, на којима је постојање Студија Кадар 24 утемељено, јесте прилика за бесплатно похађање часова. Прва генерација, тада Лабораторијума Кадар 24 је управо на тај начин и прошла читав циклус, који је био својеврстан екперимент. На крају, врло успешан и поноса достојан, јер смо увидели реалну потребу за том врстом могућности.

Уметничке школе и часови су свугде у свету веома скупи. Ми смо одувек желели да препреку звану недостатак новца превазиђемо. Посебно када се ради о даровитим младим људима.

Свесни општег стања у нашем друштву, финансијске оптерећености већине родитеља, схватили смо да то не сме да нас спутава.

Стога смо модел ВРЕДНО, А БЕСПЛАТНО увели као један вид добре праксе у раду. Много је деце која би волела да се опробају у глуми, режији, снимању, монтажи, писању, веб стваралаштву и другим областима, којима се у процесу рада бавимо. Није занемарљив ни број родитеља и старатеља, који то, нажалост не могу баш увек да приуште деци.

На путу од талентованог, радозналог детета до нас, тада настаје проблем. Годинама уназад покушавамо да му доскочимо. Сваке сезоне посебно истичемо да је аудиција отворена за сву заинтересовану децу. То нам је изузетно важно, јер нам је стало да што више даровите деце закорачи и стане у Кадар 24.

Новац не сме да стоји на путу развоја и здравог одрастања једне младе личности, за који се залажемо. Стипендирање полазника је наша обавеза. То је наш угао гледања. Наша брига.

Никаквој непријатности или индиспонираности нема места. Нажалост, тешко је допрети до људи чија част и образ не дозвољавају било какав вид уступка. У нашем менталитету је то врло изражено. А када су деца у питању, свака немоћ боли. То је истина. Пружање шансе за бављење нечим што они најчистији међу нама желе је неописиво задовољство. У њима је снага и једини смисао борбе.

Кроз Студио је прошао велики број деце до сада. Са онима који оду, увек се радо срећемо и свраћају нам у посету. Кадар 24 је увек бринуо о својим полазницима и ту врсту саосећања ширио у својим редовима. Пре свега, Човек, па онда све остало.

Труд је у Студију Кадар 24 увек био адекватно награђиван и тако ће и остати. Али, све мора да се заслужи сопственим ангажманом и интересовањем. Наша деца то одмах усвоје. Као и неке друге вредности на којима инсистирамо. Они знају да нећемо ми мислити, говорити, одлучивати нити закључивати уместо њих. Да им нећемо ми наметати решења и слично. Знају да се нећемо бавити тривијалним стварима и да сваки атом енергије улажемо за добро. Ту су да искрено и свим срцем освоје нова знања, кроз игру науче и неке важне животне лекције и да буду слободни, пре свега.

А сложићемо се, слобода нема цену.